Na święta wybieraj polskie produkty. Jak je rozpoznać? Wyjaśniamy!

02.04.2021

agrounia.pl - news

Polskie, zdrowie i nieanonimowe- do wyboru takich produktów podczas świątecznych zakupów namawia lider AGROunii Michał Kołodziejczak.

 

  1. Sprawdź oznaczenie kraju pochodzenia.

    Często etykieta wydrukowana przez sklep wprowadza w błąd, dlatego kraj pochodzenia należy sprawdzić na kartonie lub na worku warzyw i owoców.

  2.  

  3. Jeśli nie ma oznaczenia – masz prawo zapytać sprzedawcy skąd pochodzi produkt.

  4.  

  5. Wybieraj polskie warzywa i owoce – są świeższe i zdrowsze niż te które pokonały tysiące kilometrów, by dotrzeć do polskiego sklepu. W ten sposób przyczyniasz się także do zmniejszenia produkcji zanieczyszczeń powietrza przez transport.

  6.  

  7. Wybieraj sezonowo – na rynku w kwietniu pojawiają się szklarniowe- szczypior czy sałata. Dostępne powinny być także polskie warzywa zebrane przed zimą: czosnek, ziemniaki, buraki, marchewka, buraki, seler, cebula czy kapusta.

  8.  

  9. Z upływem dni będzie coraz więcej nowalijek: rzodkiewki czy botwinki.

  10.  

  11. Nie bój się wybierać polskich mrożonek, które zachowują wartości odżywcze, a także przetworów i soków z polskich warzyw i owoców.

  12.  

  13. Pamiętaj AGROunia walczy w naszej wspólnej sprawie konsumentów i rolników. Jeśli polskie rolnictwo będzie się zmniejszać, zagraniczni rolnicy wykorzystają to i podniosą ceny za swoje produkty dla nas.

 

Powrót do listy aktualności